Vanguardismi


LANKA -verkoston valmiustyöryhmä

09.11.2023.

Vanguardismi on teoreettinen Leninin kuvaama suunta työväenliikkeen kehitykselle. Leninin mukaan Vanguardismi johtaa lopulta vanguardistiseen työväenpuolueeseen, mutta voimme myös hyödyntää tätä teoriaa tarkastelemalla sen ihanteita ja tuomalla ne muuhun toimintaan mukaan!

Vanguardia, tarkoittaa ns “etujoukkoa/-rintamaa”. Vanguardismin oheiskäsite on Rearguardismi, joka tarkoittaa ns “takapuskuria/-joukkoa”.

Voimme nähdä yksilön tai järjestön toiminnan joko rearguardistisena, eli reagoivana, tai vanguardistisena, eli parempaan pyrkivänä suunnan näyttäjänä. Nämä ovat termejä joita voimme myös käyttää analysoidessamme työskentelyämme ja joilla voimme määrittää omaa toimintaamme.

Vanguardismi/Rearguardismi eivät ole “hyvä” tai “paha”. Vaan ne kuvaavat kahta dialektista voimaa: Korjaavaa muutosta (vanguardismi) tai vastakohtana liikettä seuraavaa “spontaania” toimintaa (rearguardismi). Emme aseta näille kahdelle mitään moraalista arvoa. Näemme vaan että toinen vetää muutokseen ja edistykseen kun toinen ylläpitää sen hetkistä suuntaa. (Jos suunta on väärä, kuten se luultavasti aina tulee jollain tasolla olemaan, pelkkä rearguardismi riskeeraa koko liikkeen pysähtymisen tai kuihtumisen olemattomiin, jos sen toiminta ei ole muuten itseään ylläpitävää.)

Huomaamme asettuvamme elämässämme eri asioissa joko vanguardistiseen tai rearguardistiseen asemaan. Yksilö voi mm. Omassa teoriaopiskelussaan olla henkilökohtainen vanguardinsa, mutta taas verkoston sisällä rearguardissa.

Vanguardismi on aina tutkivaa, eli se kokeilee epätehokkaasti epävarmoja suuntia, kun taas rearguardismi asettuu vanguardismin kaivamalle ja varmentamalle passiiviselle uralle. Jolloin vanguardismin toiminta asettaa rajat sille miten pitkälle rearguardismi voi päästä. Samaan aikaan rearguardismi tukee ja ylläpitää osittain vanguardismin saavuttamia löytöjä.

Pyysimme sinua aikaisemmin pysähtymään ja miettimään mitä haluat verkostossa saavuttaa ja tehdä. Nyt tarjoamme sinulle mahdollisuuden analysoida asettautuvatko tavoitteesi verkostossa vanguardiin vai rearguardiin. Vanguard aseman, eli kehityksen tavoittelu vähintään jollain elämän osa-alueella on toverillisen toiminnan ja kehityksen perusta. Huom sana tavoittelu: Vanguard on teoreettinen kehityksen ihanne johon voi pyrkiä. Vaikka toimisit esimerkiksi verkostossa rearguardin asemassa nyt, pyrkimyksesi vanguardin asemaan on prosessinsa joka valmistaa sinua kykeneväksi pystymään asettumaan verkoston vanguardin rooliin.

Meille siis syntyy kolme “vaihetta”: 1. Rearguardismi (Passiivinen ja ylläpitävä toiminta verkostossa, ei välttämättä vahvaa tukeutumista muihin tai ei pyrkimystä kehitykseen) -> 2. Vanguardismin tavoittelu (Opiskelu ja syventyminen, muihin tukeutuminen itsensä kehittämiseksi.) -> 3. Vanguardistinen toiminta (Kyky ja aktiivisuus verkoston toiminnan kehittämisessä.)

Taas muistutamme, ettei näillä “vaiheilla” ole moraalista painoarvoa, vaan ne ovat analyyttinen työkalu!

On hyvä ajoittain pohtia: Millä näistä vaiheista sinä olet nyt? (Niin verkostossa ja muissa elämän osa-alueissa.) ja Missä vaiheessa sinä toivot olevasi? (Niin meidän toiminnassa kuin muissa elämän osa-alueissa.)

Tovereina tuemme toisiamme saavuttamaan luokkayhtenäisyyden, johon kuuluu myös sinun omien tavoitteiden toteutuminen ja sinun henkilökohtainen kehittyminen elämän eri osa-alueilla. Olemme tukenasi, eikä vaiheesi esimerkiksi juuri meidän verkoston toiminnan edistämisessä määritä toverisuhdettamme. Emme kerää täällä ns “produktiivisuuspisteitä” vaan tuemme toisiamme niin yhteisten kuin henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa. Yhtenä luokkana.